Notice Board

CG ADA Exam 2020


छत्तीसगढ़ लोक सेवा आयोग, रायपुर 
प्रकाशन की तिथि: 10/06/2020 :: विज्ञापन 
छत्तीसगढ़ वन सेवा (संयुक्त) परीक्षा-2020 
ऑनलाइन आवेदन करने की तिथि 
16/06/2020 मध्यान्ह 12:00 बजे से दिनांक 15/07/2020 रात्रि 11:59 बजे तक
लिखित परीक्षा की तिथि : 20 सितम्बर 2020


सहायक वन संरक्षक - 192 पद 
वन क्षेत्रफल - 157 पद 
कुल पद - 178 पद
परीक्षा के बारे में (About Exams) :
  • छत्तीसगढ़ लोक सेवा आयोग, रायपुर ने 10/06/2020 को सहायक संचालक कृषि (कृषि विभाग) के रिक्त पदों पर सीधी भर्ती हेतु विज्ञापित दी (विज्ञापन क्रमांक 06/2020/परीक्षा/दिनांक 04/06/2020)
  • सहायक संचालक कृषि (कृषि विभाग) के रिक्त पदों पर सीधी भर्ती ऑनलाइन आवेदन करने की तिथि 15/06/2020 मध्यान्ह 12:00 बजे से दिनांक 14/07/2020 रात्रि 11:59 बजे तक
  • विज्ञापित पद हेतु आवेदन केवल ऑनलाइन ही स्वीकार किए जाएंगे। किसी भी प्रकार के मैनुअल अथवा डाक द्वारा भेजे गए आवेदन पत्र आयोग द्वारा स्वीकार नहीं किए जाएंगे।
  • परीक्षा के लिए आवेदन करने वाले अभ्यर्थियों को आवेदन करने के पूर्व स्वयं सुनिश्चित करना चाहिए कि वे परीक्षा में प्रवेश हेतु सभी पात्रता शर्तों को पूरा करते हैं। सभी पात्रता शर्तों को पूरा करने वाले अभ्यर्थियों को ही आवेदन करना चाहिए। परीक्षा के सभी स्तरों पर उनका प्रवेश पूर्णतः अंतिम होगा चाहे वे निर्धारित पात्रता शर्तों को पूरा करते हों। अभ्यर्थी __ को प्रवेश-पत्र जारी किए जाने का अर्थ यह नहीं होगा कि उसकी अभ्यर्थिता आयोग द्वारा अंतिम रूप से स्वीकार कर ली गई है। परीक्षा/साक्षात्कार हेतु अभ्यर्थी के चिन्हांकन के बाद ही आयोग पात्रता शर्तों की जाँच करता है।
  • उपरोक्त परीक्षा के लिए अभ्यर्थी द्वारा परीक्षा शुल्क व पोर्टल शुल्क का भुगतान क्रेडिट/डेबिट कार्ड/इंटरनेट बैंकिंग/ कैश डिपोजिट के माध्यम से किया जा सकता है। परीक्षा शुल्क __ के भुगतान के लिए किसी बैंक के ड्राफ्ट अथवा चेक स्वीकार नहीं किये जाएंगे। उपरोक्त परीक्षा के लिए ऑनलाइन आवेदन दिनांक 15/06/2020 को मध्यान्ह 12:00 बजे से 14/07/2020 रात्रि 11:59 बजे तक www.psc.cg.gov.in पर किए जा सकेंगे।
  • ऑनलाइन आवेदन में त्रुटि सुधार का कार्य आवेदन करने की अंतिम तिथि के बाद दिनांक 17/07/2020 अपरान्ह 12:00 बजे से 23/07/2020 रात्रि 11:59 बजे तक किया जा सकेगा। उक्त त्रुटि सुधार का कार्य केवल एक बार ऑनलाइन ही किया जा सकेगा।
  • श्रेणी सुधार के मामलों में यदि किसी अभ्यर्थी द्वारा आरक्षित वर्ग के रुप में भरे गये अपने ऑनलाइन आवेदन पत्र में सुधार कर उसे अनारक्षित वर्ग किया जाता है तो उसे शुल्क के अंतर की राशि का भुगतान त्रुटि सुधार शुल्क के अतिरिक्त करना होगा किंतु अनारक्षित वर्ग के रुप में भरे गये ऑनलाइन आवेदन पत्र को आरक्षित वर्ग में परिवर्तन की स्थिति में शुल्क अंतर की राशि वापस नहीं की जाएगी।
परीक्षा योजना (Exam Plan):
(1) चयन दो चरणों में होगी, प्रथम चरण परीक्षा एवं द्वितीय चरण साक्षात्कार।
परीक्षा                 - 300 अंक
साक्षात्कार         - 30 अंक
कुल                - 330 अंक
(2) परीक्षाः परीक्षा में वस्तुनिष्ठ प्रकार के एक प्रश्न पत्र निम्नानुसार होगा
 (i) प्रश्न पत्र प्रश्नों की संख्या 150                 3:00 घंटे         अंक 300
भाग 1 - छत्तीसगढ़ का सामान्य ज्ञान         - 50 प्रश्न (100 अंक)
भाग 2 - कृषि                                - 100 प्रश्न (200 अंक)
कुल - 150 प्रश्न (300 अंक)
(3) परीक्षा के प्रश्न पत्र वस्तुनिष्ठ (बहु विकल्प प्रश्न) प्रकार के होंगे, प्रत्येक प्रश्न के लिये चार संभाव्य उत्तर होंगे जिन्हें अ, ब, स और द में समूहीकृत किया जाएगा जिनमें से केवल एक उत्तर सही/निकटतम सही होगा, उम्मीदवार को उत्तर पुस्तिका में उसके द्वारा निर्णित सही/ निकटतम सही माने गये अ, ब, स और द में से केवल एक विकल्प का चयन करना होगा।
(4) प्रश्न पत्र में ऋणात्मक मूल्यांकन का प्रावधान होगा। ऋणात्मक मूल्यांकन हेतु निम्न सूत्र का प्रयोग किया जाएगा -
        MO = M x R- 1/2 M x w
जहां MO = अभ्यर्थी के प्राप्तांक,
M = एक सही उत्तर के लिए निर्धारित प्राप्तांक अथवा प्रश्न विलोपित किए जाने की स्थिति में
पुनः निर्धारित प्राप्तांक,
R = अभ्यर्थी द्वारा दिए गए सही उत्तरों की संख्या
तथा W = अभ्यर्थी द्वारा दिए गए गलत उत्तरों की संख्या है।
उक्त सूत्र का प्रयोग कर प्राप्तांकों की गणना दशमलव के चार अंकों तक की जाएगी।
(5) पाठ्यक्रम की जानकारी परिशिष्ट-दो में दी गई है।
(6) प्रश्न पत्र हिन्दी एवं अंग्रेजी माध्यम में होगा।
(7) परीक्षा के अंतर्गत उम्मीदवारों को प्रश्न पत्र में कम से कम 33 प्रतिशत अंक प्राप्त करने होंगे। अनुसूचित जाति/अनुसूचित जनजाति/अन्य पिछड़ा वर्ग के उम्मीदवारों के मामले में अर्हकारी अंक केवल 23 प्रतिशत होंगे।
(8) साक्षात्कार:- साक्षात्कार के लिए कोई अर्हकारी न्यूनतम अंक नहीं |
(9) साक्षात्कार के लिए आमंत्रित किये जाने वाले उम्मीदवारों की संख्या, विज्ञापन में दिए गए रिक्त स्थानों की संख्या से लगभग तीन गुनी होगी। केवल वे उम्मीदवार, जिन्हें आयोग द्वारा परीक्षा में अर्ह घोषित किया जायेगा, वे साक्षात्कार के लिए पात्र होंगे।

(10) चयन सूची:- उम्मीदवार का चयन परीक्षा एवं साक्षात्कार में प्राप्त कुल अंकों के आधार पर गुणानुक्रम एवं प्रवर्गवार किया जाएगा।

सहायक संचालक कृषि हेतु पाठ्यक्रम
(Syllabus for Assistant Director of Agriculture)
(भाग/PART - I )
छत्तीसगढ़ का सामान्य ज्ञान
General Knowledge of Chhattisgarh
  1. History of Chhattisgarh and contributions of Chhattisgarh in the freedom struggle.
  2. Geography, water, mineral resources, climate and physical conditions.
  3. Literature, music, dance, art and culture of Chhattisgarh.
  4. Tribals, dialects, teej and festivals of Chhattisgarh.
  5. Economy, forest and agriculture of Chhattisgarh.
  6. Administrative structure of Chhattisgarh, local government and Panchayati Raj.
  7. Human Resources and energy resources in Chhattisgarh.
  8. Education, health and contemporary events in Chhattisgarh.
Part-2 : AGRICULTURE
Principles of Crop Production & Management:
  1. Agro-ecological zones of India & their relation to crop growth.
  2. Principles of Crop production.
  3. Concept of soil-plant-water relations, yield and environmental stress,
  4. Cropping Systems & its importance,
  5. Integrated farming system, organic farming, resource conservation technology, tillage, dry / rainfed farming.
  6. Soil fertility & productivity.
  7. Essential plant nutrients, their role & management.
  8. Soil-water relationship, soil & water management.
  9. Weed biology and ecology, crop weed competition, principles and methods of integrated weed control,
  10. Crop Diversification: Concept, its importance and applications,
  11. Crop Residue Management.
Agronomy of major crops:
  1. Classification, improved varieties, adoptability, climate, soil, water and cultural requirements, nutrient, quality components, handling and processing of the produce for maximum production of Cereals, Pulses, Oilseeds, Fiber crops, Sugar crops, Fodder & Forage crops and important Cash crops.
Agrostology and Agroforestry:
  1. Principles of grass land and pasture management.
  2. Importance of Agroforestry.
  3. Agroforestry systems - Agri silviculture, silvopasture, agri silvi pasture, agri horticulture, aqua-silviculture, alley cropping and energy plantation.
  4. Crop production technology in Agro-forestry and Agrostology systems.
  5. Wasteland development.
Production and Management of Horticultural Crops:
  1. Classification, improved varieties, adoptability, climate, soil, water and cultural requirements, nutrient, quality components, handling and processing of the produce for maximum production of Fruits, Vegetables, Tuber, Medicinal and Aromatic Plants, Flowers, Condiments and Spices. Protected cultivation.
  2. Preservation of fruits & vegetables.
Crop Protection:
  1. General biology, habits and habitats of economically important insects.
  2. Insect morphology.
  3. Biological control of crop pests and weeds.
  4. Integrated Pest Management.
  5. Insect vectors of plant viruses, Pest control equipment & insecticides, Prediction/forecasting of pest attack.
  6. Pest and disease surveillance.
  7. Basic concepts of Mycology, Plant Virology, Plant Bacteriology.
  8. Biotic and abiotic causes of plant diseases.
  9. Plant disease management by cultural, physical, biological, chemical, organic amend
Crop Protection:
  1. General biology, habits and habitats of economically important insects.
  2. Insect morphology.
  3. Biological control of crop pests and weeds.
  4. Integrated Pest Management.
  5. Insect vectors of plant viruses,
  6. Pest control equipment & insecticides.
  7. Prediction/forecasting of pest attack.
  8. Pest and disease surveillance.
  9. Basic concepts of Mycology, Plant Virology, Plant Bacteriology. Biotic and abiotic causes of plant diseases.
  10. Plant disease management by cultural, physical, biological, chemical, organic amendment and botanical methods.
  11. Integrated Control Measures of Plant Diseases,
  12. Plant Quarantine: Concept & Importance.
  13. Pests & Diseases of Agronomical and Horticultural crops and their management.
  14. Economically beneficial insects, Fungi, bacteria and viruses.
Crop Improvement:
  1. Principles of genetics and Cytogenetics.
  2. Breeding methods for self and cross pollinated crops.
  3. Self incompatibility & male sterility and their commercial exploitation.
  4. Heterosis breeding.
  5. Biotechnology for crop improvement.
  6. Major achievements in crop development in reference to yield and resistance.
Agriculture Mechanization Food Processing, Post Harvest Management and Value Addition:
  1. Tillage, Sowing, Intercultural & Harvesting implements for Agricultural / Horticultural Crops. Implements for conservation farming. Processing and Post-harvest machinery.
  2. Storage structures for agricultural/horticultural produce.
Agricultural Extension:
  1. Principles of Agriculture Extension.
  2. Pioneering extension efforts and their implications in Indian agriculture. Poverty alleviation and employment generation programmes.
  3. Tools of Agriculture Extension.
  4. Participatory methods for technology development and transfer. Market led extension management.
  5. Application of Communication & Information Technology in Agricultural Extension
Agricultural Economics:
  1. Agricultural Production Economics and Production Processes.
  2. Concepts in agricultural marketing,
  3. Characteristics of agricultural products and problems in agriculture marketing Marketing Cooperatives, Regulated Markets, Direct Marketing,
  4. Contract Farming and Retailing Supply Chain Management.
  5. Role and importance of agricultural finance,
  6. Agricultural lending - direct and indirect financing.
  7. Financing institutes.
Soil, Water and Integrated Nutrient Management:
  1. Classification of soils.
  2. Soils of India and Chhattisgarh.
  3. Physical properties of soil,
  4. Land Capability Classification,
  5. Water requirement of different crops.
  6. Irrigation scheduling & management.
  7. Irrigation methods.
  8. Drainage.
  9. Fertilizers, Bio-fertilizers, compost for crop production.
  10. Green manuring.
  11. Reclamation of problem soils. Soil ameliorants.


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